nedjelja, prosinca 07, 2014

Brza Štrudla sa Makom

Sastojci:
150 g. maslaca ili margarina
2 dcl. mlijeka
2 kašike šećera
1 jaje
500 g. brašna
1 kesica suhog kvasca ,10 g.
fil 
250 g. maka
1 šolja od 2 dcl. mlijeka
1 šolja šećera
2 vanilijina šećera

Priprema:
Prvo pripremiti mak. Šećer, vanilijin šećer i mlijeko prokuhati pa preliti preko mljevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost.
Ja nemam gdje da kupim svježi kvasac i uvijek koristim suhi. Ne stavljam ga direktno u tijesto nego ga prethodno razmutim u mlijeku i ostavim da naraste.
Dakle, u 2 dcl. mlakog mlijeka staviti kašikicu šećera i suhi kvasac, promješati i ostaviti desetak minuta da naraste.
Brasno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mlijeko sa kvascem, mikserom umutiti u glatko tijesto.
Podijeliti na dva dijela i odmah razvijati jufke, na 2, 3 mm. debljine i oko 30 cm. dužine. Moja tepsija je dužine 32 cm. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Izvor: http://www.maminajela.com/

Nema komentara :