utorak, siječnja 06, 2015

But u Tijestu

Sastojci:
2 kg svinjetine ili teletine od buta
2 kašikeVegete
4-5 listića svježe kadulje
2 grančice ružmarina
3 kašike ulja
50-100 ml bijelog vina
150 g kuhane šunke
50 g maslaca
Za tijesto:
25 g svježeg kvasca
350 ml vode
½ kašićice šećera
600 g brašna za dizana tijesta
1 mala kašićica soli
50 ml ulja

Priprema:
But natrljajte Vegetom, narezanom kaduljom, ružmarinom i ostavite da stoji oko sat vremena.
Na zagrijanom ulju popecite marinirano meso sa svih strana i stavite na pleh. Prelijte uljem iz tave, podlijte sa 100 ml vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko sat i pol.
Tokom pečenja, meso nastavite podlijevati vodom. Pred kraj pečenja maknite foliju, podlijte vinom i nastavite peći još 15-ak minuta.
Pečeni but izvadite i ohladite. Iz pleha izlijte suvišnu masnoću.
Kvasac pomiješajte s 50 ml tople vode, šećerom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. U dublju zdjelu stavite brašno, so, ulje i dignuti kvasac. Preostalom vodom umijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela i stavite na toplo mjesto.
Kuhanu šunku zajedno s maslacem usitnite u električnoj sjeckalici.
Pola količine tijesta razvaljajte u veličini pleha u kojoj se peklo meso i njime prekrijte dno. Mješavinom maslaca i šunke premažite površinu pečenog mesa i stavite na razvaljano tijesto.
Drugom razvaljanom polovicom tijesta obložite pečeni but, rubove dobro pritisnite, površinu nabodite viljuškom, premažite razmućenim jajetom i pecite u rerni zagrijanoj na 210°C 15-20 minuta.
Ovako pripremljenu pečenku malo ohladite i poslužite uz salatu po želji.


Nema komentara :