Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, prosinca 28, 2014

Marinirani But

Marinirani but sokom limuna i narandže sa puni začina, sočno parče mesa na vašoj trpezi. Na ovaj način marinirano meso je sočno i mekano.
Sastojci:
meso od buta u komadu, 1kg
sok od jednog limuna
sok od jedne narandže
aleva paprika, korijandder, majčina dušica,
2 lovorova lista, 1 ljuta sveža papričica
3 čehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
50ml maslinovog ulja
1 kašika suvog začina
1 kašikica soli

Priprema:
Pomiješati maslinovo ulje i začine. Crni luk isjeći na listiće a bijeli luk izgnječiti. Korijander izgnječiti u avanu ili kašikom. Dodati smjesi maslinovog ulja i začina - korijander i bijeli luk, dodati suhi začin i so, pa dodati isječenu papričicu i na kraju sokove od limuna i narandže. Meso staviti u vatrostalnu posudu pa preliti sa ovim sastavom. Sa strane staviti lovorov list pa prekriti folijom i ostaviti preko noći u frižideru.
Sutradan ugrijati rernu na 180 stepeni i peći sat vremena. Pola sata sa folijom pa skinuti da se zapeče.
Pečen but prohladiti 10 minuta pa ga isjeći i poslužiti.