Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, rujna 14, 2015

Preukusne Buhtlice sa Prelivom od Jogurta i Sira

Sastojci:
1 casa = 250 ml
4 case brasna
1 1/2 casa tople vode
10 gr. svjezi kvasac ili 1 pak. suhog
2-3 kasike ulja
1 kasicica soli
1/2 kasicice secera
4 jajeta
1/2 casa jogurt
100-150 gr. feta sira
1/4 casa ulje za umociti buhtlice

Priprema:
U 1/2 case tople vode ( uzete od potrebne kolicine vode za recept) stavite kvasac, pola kasicice secera i kasiku brasna i ostavite da naraste.
Prosijte brasno,odvojite pola case i ostavite na stranu za posipanje. Stavite 3 i pol case brasna u vanglu, napravite udublenje u kojem dodajete soli, kvasac, ulje i preostalu vodu. Zamjesite tijesto i ako je potrebno dodajite po malo od brasna koje ste ostavili sa strane. Mjesite isto kao za hljeb-5 minuta ili dok dobijete mekano glatko tijesto-da se ne ljepi.
 Tijesto stavite u nauljenu duboku vanglu, pokrijte najlonskom folijom i ostavite na toplo da se udupla.
Od tijesta kidajte male loptice. U manji duboki tanjir naspite ulje i umocite svaku lopticu u ulju i redjajte u tepsiju-pleh velicine 20 x 30 cm, ostavljajuci prostor izmedju loptica. Kad ste zavrsili sa svim tijestom, pokrijte tavu najlonskom folijom i ostavite buhtlice da malo narastu.
Razmutite jaja, dodajte jogurt i izmrvljen sir, sve dobro promjesajte i prelijte buhtlice. Ostavite da narastu jos 15-tak minuta.
Stavite da se peku u zagrijanu rernu na 180 c, dok porumene odgore.
Ako vam je jogurt gust, naspite malo mlijeka i izmutite pa dodajte u razmucena jaja. Ako mislite da vam je potrebno vise preliva dodajte jos jedno jaje i jogurt.
Izvor:  www.coolinarika.com