srijeda, travnja 26, 2017

Mesna Pogača

Sastojci:
Tijesto
1kgbrašna
jednafriška germa
250mljogurta
80mlmaslinovog ulja
400mlmlijeka
-so/šecer pola pola
Fil:
800gfaširanog mesa
petzelenih paprika
trifriška paradajza
2 do 3glavice luka
jedankašika paradajz pire
jednaojaje za premazat preko
-ćorukut ili sesam
-peršun
malosoli
malobibera
maloaleve paprike


Priprema:
Tijesto umjesiti sa svim navedenim sastojcima. Zatim ostaviti na toplo da nadođe.
U međuvremenu pripremati mesnu masu. Paradajz oguliti i isjeći na sitnije kockice, tako isto luk na sitno, paprike na tanje kružice i sa svim gore navedenim umijesiti sa dodanim mesom.
Ostaviti u frižider da malkice ohladi.
Nadođeno tijesto odvojiti na 9 loptica.  Jednu po jednu razvijati na dužinu od 35cm, a širinu na 20cm.
Svaku razvijenu jufku po dužini puniti filom preko sredine, tako da strane ostaju prazne pa se preklope preko fila jedne pogačice sastaviti tijesto preko sredine, a druge samo prebacit preko, kao što je na slici. Svaku pogačicu premazati istucenim jajetom i posuti sjemenkama, najbolje ćrekotom.
Izvor: http://bosanskikuhar.ba

Nema komentara :